VROUWEN, VRIJ EN VOLUIT
Rij comfortabel voluit.
Laat pijn op de fiets nooit toe. Iedereen kan genieten van fietsen, de mooiste sport ter wereld. Met de juiste voorbereiding en tips kan u volledig focussen op wat echt telt. Zorg goed voor uw gevoelige intieme zone. Voor, tijdens en na het fietsen.
DE RACE-POSITIE
Wanneer u op een racefiets of gravelbike rijdt, neemt u automatisch een aerodynamische houding aan om sneller vooruit te komen. Helaas oefent deze naar voren gebogen positie extra druk uit op de delicate delen van het vrouwelijke geslachtsorgaan. Bovendien duren ritten op een racefiets of gravelbike vaak langer dan op een stadsfiets, waarbij u een meer rechtopstaande houding aanneemt. Als u bovendien bedenkt dat de constante rotatie van de pedaalbeweging zorgt voor extra wrijving in deze gevoelige gebieden, wordt duidelijk hoe cruciaal een perfecte fietspositie is om ongemak en pijn te voorkomen.
Een op maat gemaakte fiets en de juiste fietspositie zijn niet alleen gunstig voor uw prestaties, maar zorgen er ook voor dat u comfortabeler op uw fiets zit, ongemak vermijdt en voluit langere ritten kunt maken.
Bij mannen bevinden de meest gevoelige delen zich hoger of ze kunnen die even verplaatsen. Vrouwen zitten erop. Dit benadrukt het belang van zorgvuldige en bijzondere aandacht voor dit aspect van fietsen voor vrouwen.
DE 3 CRUCIALE FACTOREN DIE
EEN PERFORMANTE EN
COMFORTABLE RIT GARANDEREN.
01 — ZITPOSITIE
de juiste houding is de basis van alles. Die wordt bepaald door de perfecte pedaalomwenteling, de juiste balans en het streven naar een aerodynamische houding waarbij u niet moet toegeven op comfort en zoveel mogelijk op uw zitbotjes blijft zitten ipv op uw schaambeen.
02 — ZADEL
het juiste zadel hangt af van uw ideale fietspositie. Moet u een zadel met een gat hebben, moet het lichtjes naar voren gekanteld worden, hoe zit het met de setback....vaak zijn koerszadels te smal voor de zitbeenderen van een vrouw.
03 — FIETSBROEK
om het contact en de wrijving van het zadel met uw meest gevoelige delen tot een minimum te herleiden, is een broek met een chamois speciaal voor vrouwen ontwikkeld, een must.
SCHAAMTE OVER DE SCHAAMSTREEK
We zijn vaak terughoudend om de pijn tijdens en na het fietsen die we in de schaamstreek ervaren te delen. Het kan gênant zijn: infecties, opgezwollen schaamlippen, teveel wrijving, ontstoken wondjes. Soms denken we misschien dat we de enige vrouw zijn die deze ongemakken ervaart bij het fietsen. Het tegenovergestelde is vaker waar. Veel vrouwen ervaren last en pijn bij het fietsen, meestal veroorzaakt door een verkeerde fietspositie.
Wat zijn nu de meest voorkomende kwalen en pijnen en hoe kunnen we deze voorkomen? We zetten het even op een rijtje.
Vaginale infecties, zoals schimmelinfecties, kunnen iedere vrouw treffen, maar vrouwen die veel fietsen hebben een verhoogd risico.
Oorzaak:
Strakke fietskleding met een zeem, transpiratie en een warme omgeving zijn de ideale omgeving waar schimmels gedijen en bacteriën snel vermenigvuldigen. Dit kan leiden tot jeuk, branderigheid, ongewone afscheiding en een onaangename geur bij het plassen.
Oplossing:
Hou uw fietsbroek niet aan als dat niet nodig is. Vermijdt zeep omdat die de pH-balans verstoort en gebruik zeker geen wasverzachter want uw zeem kan die vasthouden en uw pH uit evenwicht brengen wanneer u ermee gaat fietsen.
U kan uzelf ook weerbaarder maken tegen infecties maken. Eet meer probiotische voedingsmiddelen zoals yoghurt, miso, kikkererwten, kefir….
Indien u toch een infectie zou hebben, kan u die behandelen met speciale crème tegen schimmelinfecties.
Tintelingen en vaginale gevoelloosheid komen regelmatig voor. Dit komt omdat er druk is op uw zenuwen en die dus gekneld zijn. Op langere termijn kan dit schade veroorzaken. Dit mag je dus niet zomaar blijven ondergaan.
Oorzaak:
En verkeerde houding op uw fiets, een verkeerde geometrie van uw fiets of een slecht zadel. Of een combinatie van verschillende factoren. Een beetje een goed zadel en een beetje een juiste fietspositie is niet voldoende en kan al zorgen voor genitale gevoelloosheid.
Oplossing:
Een professionele bike-fitting zal helpen. Tijdens uw rit moet uw gewicht rusten op uw zitbeenknobbels of het voorste deel van de bekkenbodem (pubic ramus). Vermijd dat uw zachte weefsels, die zich meer vooraan bevinden continu het gewicht moeten dragen. Als de reach van de geometrie van uw fiets bijvoorbeeld te lang is, zit u te uitgestrekt en komt er veel druk op die zachte weefsels. Dit heeft ook impact op de lengte van uw stuurpen en de hoogte van uw zadel. Alles is onlosmakelijk verbonden.
! Bij Jaegher kan u verschillende speciaal voor vrouwen ontworpen zadels testen die hun diensten al hebben bewezen. U krijgt ruim de tijd om die zadels grondig te testen voor u beslist welk zadel u aankoopt voor uw op-maat-gemaakte koers-of gravelfiets.
De wetenschappelijke term is ‘Labiale hypertrofie’. Een zwelling of vergroting van de de binnenste of de buitenste schaamlippen.
Oorzaak:
Net zoals bij genitale gevoelloosheid is ook hier de boosdoener teveel druk. Bij gevoelloosheid is de oorzaak druk op de zenuwen, hier gaat het over druk die de lymfeklieren afknelt. Eenmaal er een zwelling is, kan die zwelling voor nog meer afknelling zorgen, waardoor de zwelling alleen maar kan toenemen. Zelfs zadels met uitsparingen om druk te voorkomen kunnen voor ellende zorgen.
Oplossing:
Voorkomen is de enige oplossing, en dat begint met de perfecte fietspositie en het juiste zadel.
! Bij Jaegher betalen we uw professionele bike-fit terug bij aankoop van een op-uw-maat-gemaakte race-of gravelfiets. En dat mag een bike-fitter uit uw buurt zijn.
Een urineweginfecties is een bacteriële infectie, net zoals bij een vaginitis. Hier gat het vooral over een infectie aan de nieren, blaas en plasbuis.
Oorzaak:
Een spannende fietsbroek, zweet, warmte zorgen dat de bacteriën in je zeem vrij spel krijgen en voor een infectie kunnen zorgen in uw blaas.
Oplossing:
Natuurlijk is het niet fijn als u altijd het gevoel hebt dat u moet plassen. En dat het bovendien ook nog branderig aanvoelt. Ook hier snel uw fietsbroek uitdoen na het fietsen. Altijd genoeg water drinken en cranberrysap blijkt ook te werken Hier zitten bestanddelen die bacteriën minder kans geven zich te ontwikkelen.
Uw lichaam is het niet gewoon om plots steeds op dezelfde plaats druk en wrijving te ervaren waardoor minuscule kleine huidscheurtjes op en rond de schaamlippen kunnen ontstaan.
Oorzaak:
Door de wrijving en constant schuren op identiek dezelfde plek kan de huid geïrriteerd raken. Kleine scheurtjes of wondjes kunnen ontsteken en infecties veroorzaken.
Oplossing:
De wrijving tot een minimum herleiden door o.a. chamois te smeren. Een juiste fietspositie en het juiste zadel zijn van cruciaal belang.
VOOR. TIJDENS. NA.
De meeste ongemakken kan u makkelijk voorkomen. Sommige dingen zijn eenmalig, en andere dingen worden een gewoonte voor of na het fietsen. Net zoals u ook moet drinken tijdens uw rit. En zelf als u met alles rekening houdt, moet u uw lichaam even de tijd geven om te wennen aan deze prachtige sport en uw fietspositie. Rustig opbouwen is de beste raadgever.
Lees de tips om voluit te genieten.
Chamois crème:
Dit is een zalf of vet om wrijving tussen uw fietsbroek en huid te minimaliseren. Voor vrouwen zijn er specifieke zalven ontwikkeld die rekening houden met uw pH-balans.
Er bestaan ook anti-schuur gels (Lanacane) die een zijdeachtig beschermende laag vormen op de huid om de wrijving bij huid op kleding of huid op huid te voorkomen.
Geen ondergoed:
Het gebeurt nog steeds. Mannen en vrouwen die ondergoed dragen onder hun fietsbroek. Dit is volledig af te raden want dit veroorzaakt extra wrijving en ongemak. Bovendien is de kans groot dat de stof van uw ondergoed totaal niet geschikt is om te sporten waardoor het zweet en vocht niet worden getransporteerd naar buiten, wat kan leiden tot bacteriegroei en huidinfecties.
Een fietsbroek zonder ondergoed helpt om droog en comfortabel te blijven. De stof van de fietsbroeken is ontworpen om vocht af te voeren, dus u hoeft zich geen zorgen te maken over bezwete onderkleding.
Broek wisselen:
Kies een fietsbroek met een naadloze zeem die comfortabel zit. Doe uw nieuwe broek al eens enkele uren aan voordat u een lange rit gaat doen om aan het gevoel van de vulling te wennen.
Scheren en ontharen:
Vermijdt dat u uw bikinilijn niet scheert voor een lange rit, omdat dit kleine wondjes kan veroorzaken. Schaamhaar kan dienen als een buffer of als extra bescherming.
Juiste zadel:
Kies een zadel dat bij uw anatomie past. Het is makkelijker gezegd dan gedaan. Vaak zijn koerszadels te smal voor de zitbeenderen van een vrouw. Bovendien hebben sommige vrouwen de neiging om iets minder voorover te leunen dan mannelijke fietsers, waardoor het zitvlak meer druk van het zadel krijgt.
Maar ook een te breed zadel kan problemen veroorzaken. Iedereen is anders, en gelukkig maar. De enige manier om het juiste zadel te kiezen, is dat u verschillende zadels test. Een zadel test u niet door er 5 seconden op te zitten in een winkel, maar door er werkelijk enkele uren mee te fietsen. En dan moet u nog weten dat sommige zadels zich moeten zetten naar het lichaam. Of omgekeerd, dat uw lichaam even moet wennen aan het zadel.
Bij de meest professionele bikefitters kan u een echte zadeltest doen. Men trekt een soort van hoesje met elektroden over het zadel en zo weet men perfect waar de drukpunten en het meeste gewicht op het zadel komt. Ze zien ook of die drukpunten symmetrisch tegenover elkaar staan en of de ene kant meer druk krijgt dan de andere. Aan de hand van kleine aanpassingen in uw houding kunnen ze alles perfectioneren waardoor u beter zal presteren en comfortabeler op uw fiets zit.
Fietspositie:
Uw fietshouding, de hoogte van uw zadel, de afstand van uw zadel tot uw stuur, de stuurbreedte, hoe uw handen op het stuur rusten, de perfecte balans… alles vertrekt vanuit de basisgedachte van het sportieve fietsen. De meest effciënte pedaalomwenteling.
Tijdens het fietsen is het belangrijk om in een comfortabele en toch performante positie te zitten. De juiste geometrie van uw fiets houdt rekening met uw individuele lichaamsafmetingen, uw kwaliteiten, uw probleemzones en fietsdoelen om ervoor te zorgen dat u optimaal op uw fiets zit.
Een correcte fietsafstelling en juiste rijpositie zorgen dat u efficiënt en voluit aerodynamisch kunt fietsen met zo weinig mogelijk luchtweerstand.
Zadelhoogte:
Uw zadelhoogte moet zodanig afgesteld zijn dat uw been bijna — maar zeker niet — volledig gestrekt is aan het onderste punt van de pedaalomwenteling. Als uw zadel te laag staat, verliest u kracht en gaan de knieën naar buiten staan. Dit is geen zicht en het is ook niet bevorderlijk voor de aerodynamica. Als het zadel te hoog staat, zit u niet stabiel op uw fiets en begint de fiets te waggelen bij elke pedaaltrap. U oefent ook onnodige druk uit op uw knieën.
Zadelkanteling:
Bij de meeste mannen staat het zadel perfect horizontaal. Bij sommige vrouwen kan het helpen om het zadel lichtjes naar voren te kantelen.
Ongeveer tussen de 3 en maximum 10 graden. Hierdoor komt er minder gewicht en druk om de meest gevoelige delen die zich meer vooraan bevinden. Door dit te doen gebruikt u de hamstrings en bilspieren effectiever tijdens het duwen op de pedalen.
Maar ook hier omtrent is er geen algemene regel. Een professionele bikefit zal meer duidelijk brengen wat voor u de beste hoogte van het zadel is en of een lichte zadelkanteling wel ideaal is voor u.
Stuurhoogte:
Uw stuur moet op een hoogte staan die natuurlijk en comfortabel aanvoelt. Als uw stuur te laag staat, zit u misschien wel superaerodynamisch, maar komt er meer druk op uw rug. Niet alleen uw afmetingen zijn belangrijk, maar een professionele bikefitter houdt ook rekening met hoe buigzaam of soepel u bent. Als uw stuur te hoog staat, zal uw nek belast worden en is het moeilijker sturen.
Stuur breedte:
De breedte van uw stuur wordt bepaald door de breedte van uw schouders. Ook hier kunt u niet tevreden zijn met een standaardmaat die toevallig op uw fiets staat. Als de breedte van uw stuur niet afgestemd is op uw lichaam kan dat leiden tot ongemak en pijn en tot minder controle over uw stuur of onstabiel rijgedrag.
Douchen na het fietsen:
Een verfrissende douche die het zweet wegneemt en wat rust na de rit doet wonderen.
Verzorgende crèmes:
U kunt lichte wondjes behandelen met een helende of beschermende zalf. Ook werkt Aloë vera rustgevend voor de huid. Kies de producten met het hoogste percentage aan Aloë vera zelf. En vermijdt parfums.
Vrouwelijke renners hebben absoluut nood aan een aangepaste geometrie. Nog meer dan mannen.
Vrouwen hebben meer last op klachten vooraan het zadel en het gevoelige weefsel. De meeste vrouwen beschikken over minder kracht in de benen waardoor meer druk op vooraan het zadel en op de handen komt. Een aangepaste geometrie (verhoogd balhoofd, kortere bovenbuis ) kunnen hier voor een grote verbetering zorgen.
Jean-Luc - Bike Experience
Professional bikefitter
van UCI ploegen en elite-renners.
GOED OM WETEN
Sterkere benen verminderen zadelpijn. Wanneer u sterke benen heeft, fungeren ze als ondersteuning voor uw lichaam en verminderen ze de druk op uw zadel en op uw schaambeen, ook in een voorovergebogen positie.. Dit kan helpen om zadelpijn te verminderen en uw algehele fietsprestaties te verbeteren.
Dus, als u zadelpijn wilt verminderen, vergeet dan vooral ook niet uw benen te trainen. Alle oefeningen zijn goed, van pilates tot squads met extra gewicht op de schouders. Dit zal op lange termijn lonen, zowel qua comfort als prestaties.